Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Richard Huijbregts – Orthopedisch Chirurg

“Hier kan ik doen wat ik het leukste aan het vak vind”

"Tijdens mijn opleiding geneeskunde wist ik niet precies welke kant ik op wilde. Een enthousiaste vaatchirurg motiveerde me toen voor zijn vak. Ik ben gepromoveerd op een onderzoek naar dialysepatiënten. Maar na een tijdje kwam ik erachter dat ik toch meer affiniteit heb met botten en gewrichten en koos ik voor orthopedie.

 

Australië en Canada

Ik heb mijn opleiding gevolgd in de regio Utrecht. In principe ben ik allround orthopeed, maar ik ben gespecialiseerd in knie- en heupklachten. Na mijn opleiding heb ik een jaar in Australië gewerkt als ‘fellow’. Een fellowship is een subspecialisatie. In Australië heb ik me vooral beziggehouden met prothesiologie. Het was een geweldige ervaring en het beviel zelfs zo goed dat mijn vrouw en ik ons na een jaar afvroegen of het niet te vroeg was om weer terug te gaan naar Nederland. Toen heb ik een trauma fellowship georganiseerd en zijn we met ons gezin naar Canada gegaan.

 

Kans 

De vacature bij het JBZ kwam voorbij toen het fellowship in Canada pas net begonnen was. Het was een te mooie kans om te laten liggen. Hier kan ik doen wat ik het leukste aan het vak vind: bezig zijn met het verhelpen van knie- en heupklachten. Heupprothesiologie is heel mooi en dankbaar werk. Mijn doel is de heup zo te herstellen dat patiënten vergeten dat ze een heupprothese hebben. De interesse in de knie is ontstaan vanuit de sport. Ik heb jarenlang gevoetbald en veel voetballers raken wel eens geblesseerd aan hun knie.
             

Voorste benadering 

Een belangrijke ontwikkeling binnen ons vak is de heupoperatie via de voorste benadering. Dit hebben we in het JBZ als één van de eerste ziekenhuizen in Brabant ingevoerd. In Nederland is het gebruikelijker om te opereren via de bil. Met de voorste benadering is de kans dat de heup uit de kom gaat kleiner en de patiënt herstelt sneller.

 

Vrije tijd 

In mijn vrije tijd breng ik veel tijd door met m’n gezin. Ik heb twee kinderen, een jongen en een meisje. In de uurtjes die overblijven ga ik graag hardlopen of maak ik een rondje op de racefiets. En van een avond lekker uit eten kan ik ook erg genieten.

 


Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.

Zie ook

Zoeken

Lees voorLees voor | Print