Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Esther Cornegé-Blokland – Klinisch Geriater

“Tijdens mijn coschap dacht ik: 'Ja, dit is de zorg die ik wil verlenen!'”

"De ouderendokter van het ziekenhuis’. Zo omschrijf ik mijn baan aan mensen die niet weten wat een klinisch geriater precies is. Het is een ontzettend breed en dynamisch vak, want je bent bezig met de mens in totaliteit. Je behandelt en kijkt niet alleen naar lichamelijke klachten, maar ook naar het geestelijke functioneren van iemand. En naar het sociale plaatje. Hoe woont de patiënt? Hoe redt hij of zij zich in het dagelijks leven? In de geriatrie moet je echt de tijd nemen voor mensen. We doen ook vaak meerdere onderzoeken: naast een lichamelijk onderzoek bijvoorbeeld ook een neurologisch en psychiatrisch onderzoek. Belangrijk is dat je geduldig en oprecht geïnteresseerd bent.

 

Interesse

Die interesse in mensen heb ik eigenlijk altijd al gehad. In eerste instantie dacht ik dat ik psycholoog zou worden. Op de middelbare school wist ik al vrij snel dat ik geneeskunde wilde gaan studeren en wilde ik huisarts worden. Dat is ook een vakgebied waarin je je niet alleen richt op lichamelijke klachten, maar ook op het verhaal erachter. Toen ik uiteindelijk studeerde en een coschap geriatrie in het UMC Utrecht volgde, viel voor mij het kwartje. ‘Ja, dit is de zorg die ik wil verlenen!’, dacht ik toen. ‘In dit vak kan ik er echt voor zorgen dat mensen tevreden naar huis gaan met het idee dat er goed naar al hun klachten geluisterd en gekeken is’.

 

Complexiteit

De patiënten die bij ons terechtkomen, hebben vaak meerdere problemen en gebruiken vaak ook meerdere medicijnen. Elke patiënt is weer uniek. Het is niet zo dat je in de geriatrie alleen maar standaard ‘protocollen’ volgt om mensen te helpen. Die complexiteit vind ik uitdagend. Evenals de samenwerking met andere afdelingen binnen het ziekenhuis. Ik sta bijvoorbeeld open voor meer samenwerking met de afdeling Cardiologie. Dat is de afdeling die relatief gezien het meeste zeventig-plussers behandelt. Maatwerk leveren, daar gaat het om.
             

Doorbehandelen

Dat laatste doen we ook in een ander opzicht. De maatschappij vergrijst, zorgkosten lopen op en er wordt in Nederland heel veel doorbehandeld. Ik vind het belangrijk om altijd met de patiënt te bespreken wat zijn of haar wensen zijn. ‘Wat is er voor u in uw leven belangrijk?’ is dan de kernvraag. Soms antwoorden patiënten met ‘de lengte van leven’, maar meestal luidt het antwoord: ‘de kwaliteit van leven’. Nog kunnen genieten van een partner, uitstapjes kunnen maken met de kleinkinderen. Dat soort voorbeelden hoor ik vaak. Om mensen daarin van dienst te zijn, kun je er soms het beste voor kiezen om af te zien van een operatie of chemotherapie, bijvoorbeeld als daar bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Dat is een ontwikkeling die de laatste jaren is opgekomen. En steeds belangrijker wordt.

 

Reizen

Buiten het werk breng ik veel tijd door met mijn man en ons zoontje. Verder tennis ik en doe ik in de winter aan snowboarden. Reizen is sowieso een hobby van me. Zo ben ik bijvoorbeeld een aantal maanden in Kenia geweest en heb ik hele mooie herinneringen aan Nieuw-Zeeland. Thuis ben ik ook graag. We wonen in een rustig dorpje boven de rivieren in de Alblasserwaard. Al voel ik me in Brabant en Den Bosch ook echt thuis, hoor. Dat sociale en gezellige, dat mag ik wel. Wat dat betreft zit ik in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op mijn plek. Ik werk hier sinds juli 2015. Het is natuurlijk mooi, modern en groot, maar heeft naar mijn mening de warmte en persoonlijkheid van een klein ziekenhuis.’’

 


Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.

Zie ook

Zoeken

Print