Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Martijn van Beijnen - SEH-arts

Werken op de SEH

Ik werk sinds 2015 als Spoedeisende Hulp (SEH) arts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Mijn dag is nooit hetzelfde en volstrekt onvoorspelbaar. Het creëren van orde in chaos, het omgaan met uiteenlopende emoties, onderdeel zijn van een team dat moet presteren onder druk; dat maakt voor mij het werk op een SEH onvervangbaar.

 

De SEH-arts

Rond het jaar 2000 is gestart met opleiden van SEH-artsen. De opleiding heeft als doel artsen specifiek op te leiden in de acute geneeskunde, zodat er direct bij binnenkomst op de SEH een ervaren arts bij de patiënt aan bed staat. SEH-artsen zijn betrokken bij de opvang van alle instabiele patiënten en hebben een superviserende en coördinerende rol op de SEH. Op onze afdeling is 24 uur per dag, 7 dagen per week een SEH-arts aanwezig.

 

Hoe verder?

Ik zie een mooie toekomst voor de verdere ontwikkeling van ons vakgebied. Het doel hiervan moet niet zijn de profilering van een kleine groep dokters, maar bovenal het verder verbeteren van de patiëntenzorg op de SEH. Enkele voorbeelden van patiëntgerichte verbeteringen die de afgelopen jaren door SEH-artsen zijn ingevoerd zijn spoedechografie en PSA.

Spoedechografie wordt gebruikt als verlengstuk van het lichamelijk onderzoek; zo kan bijvoorbeeld snel worden gekeken of een patiënt extra vocht nodig heeft, of een botbreuk voldoende is rechtgezet en of er een behandelbare oorzaak is bij een reanimatie. Door gebruik van spoedechografie worden specifieke diagnoses soms sneller gesteld en hoeven patiënten minder lang op een SEH te blijven.

PSA (Procedurele Sedatie en Analgesie) kan je zien als een veiligere versie van ‘het roesje’ van vroeger. Het geeft de patiënt een veilige en comfortabele bewustzijnsdaling rondom vervelende en vaak pijnlijke procedures. Een bijkomend voordeel is dat patiënten door PSA vaak niet naar de operatiekamer hoeven en dus ook niet worden opgenomen.

De komende jaren ga ik me inzetten voor verdere ontwikkelingen die resulteren in betere, efficiëntere en bovenal patiëntvriendelijke zorg op de SEH.

 

Stokje doorgeven

Ik ben opgegroeid in Vlijmen en ik heb de middelbare school in ‘s-Hertogenbosch doorlopen; een echte Brabander dus. Na mijn studie geneeskunde in Utrecht ben ik in 2010 weer terug gekomen naar ‘s-Hertogenbosch om te starten met mijn opleiding tot SEH-arts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het was voor mij erg speciaal om in het JBZ te gaan werken. Ik ben er geboren (in het oude Willem-Alexander Ziekenhuis) en het was daarnaast extra bijzonder aangezien ook mijn vader en zus op dat moment in het JBZ werkten. Mijn vader stond toen, na 46-jaar (!) dienstverband, op het punt om met pensioen te gaan. Het was zo net een familiebedrijf waar het stokje werd doorgegeven.

 

Buitenland

Naast mijn werk (en soms in combinatie mét mijn werk) probeer ik veel van de wereld te zien. Zo heb ik onder andere een lange reis naar Nieuw-Zeeland en Australië gemaakt en heb ik een tijdje gewerkt in Zuid-Afrika. Mijn laatste grote avontuur was een reis naar Suriname en Aruba; in totaal heb ik daar anderhalf jaar op een SEH gewerkt. Naast een mooie reis was dit ook een hele leerzame periode. In het ziekenhuis daar waren minder middelen en mogelijkheden dan ik gewend was uit Nederland. Ondanks de beperkingen was het mooi te zien dat je met enthousiasme en gemotiveerde collega’s erg ver kan komen. Dit gevoel neem ik mee naar het JBZ. Door mijn ervaringen in het buitenland heb ik meer waardering gekregen voor het Nederlandse zorgsysteem. De zorgkosten hier zijn hoog, maar bedenk wat een fantastische zorg je daar eigenlijk voor terug krijgt.

 

Vrije tijd

In mijn vrije tijd combineer ik het Bourgondische leven met veel sporten. Hierdoor probeer ik geestelijk en lichamelijk fit te blijven. Verder vind ik het heerlijk om samen met mijn vriendin weer in Brabant te wonen. Na een lange tijd in het buitenland geniet ik weer van ‘s-Hertogenbosch, mijn familie en van vrienden.

 


Opgetekend door Martijn van Beijnen op 17-02-2016. Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.

Zie ook

Zoeken

Print