Aandoening

Leukemie

Leukemie wordt ook wel bloedkanker genoemd. Als u leukemie heeft, rijpen de witte bloedcellen die door het beenmerg worden aangemaakt niet goed uit voordat ze aan het bloed worden afgegeven. Hierdoor krijgt u allerlei klachten.

Er zijn verschillende vormen van leukemie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute leukemie en chronische leukemie. Acute leukemie treedt plotseling op, terwijl chronische leukemie vaak jarenlang sluimerend aanwezig is. Acute leukemie en chronische leukemie kunnen allebei weer onderverdeeld worden in myeloide en lymfatische leukemie, afhankelijk van het soort witte bloedcellen dat ongecontroleerd gaat delen. Er zijn grofweg dus vier verschillende vormen van leukemie:

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

Nazorg

Als de behandeling is afgerond, gaat u nog regelmatig voor controle naar de medisch specialist. Tijdens een controle onderzoekt de arts u lichamelijk. Ook laat de arts een bloedonderzoek uitvoeren. Hoe lang u onder controle blijft bij uw arts, is onder andere afhankelijk van de vorm van leukemie die u heeft gehad en het stadium van de ziekte.

Als u voor chronische leukemie behandeld wordt, betekent dit vaak dat de behandeling voort blijft duren, met daarbij regelmatige controles. Van een echt nazorgtraject is dan geen sprake.

Heeft u moeite om de draad weer op te pakken? Dan is het mogelijk om een afspraak te maken bij de verpleegkundig specialist. Haar rol bestaat uit begeleiding, advisering en ondersteuning bij het leven met de ziekte en de gevolgen van de behandeling. Dit geldt voor zowel de patiënt als de partner van de patiënt.

Meer informatie?

Code ONC-401
Laatste revisie: 12 september 2022 - 12:05