Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Orgaan- en weefseldonatie

Donororganen en donorweefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen te helpen. In Nederland bestaan wachtlijsten van patiënten die op een donornier, donorhart, andere organen of weefsels wachten.


Na het overlijden van iemand die op medische gronden geschikt is om donor te zijn, raadpleegt de arts het Donorregister. Dit register is ingesteld door de overheid en hierin is te zien of de overledene zich heeft laten registeren en met welke keuze. Het komt ook steeds vaker voor dat gezonde mensen (een nier) doneren.

 

Uitgebreide informatie over donatie van organen en weefsels is te vinden op www.transplantatiestichting.nl.

 

Donor worden?

In principe kan iedereen die ouder dan twaalf jaar is en staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente zich laten registreren in het Donorregister met ‘Ja’ of ‘Nee’. U kunt in het Donorregister ook aangeven dat u bepaalde organen niet wilt afstaan, of dat u alleen weefsel wilt afstaan.   

 

Als iemand zich niet geregistreerd heeft in het Donorregister, kan na diens overlijden toestemming voor donatie worden gevraagd aan de nabestaanden. Het kan vervelend of extra emotioneel zijn voor nabestaanden om hierover te moeten beslissen. Bijvoorbeeld omdat zij niet goed weten wat de wens was van de overleden persoon. Om onduidelijkheid te voorkomen, is het belangrijk uw keuze vast te leggen in het Donorregister. U kunt dit regelen via de website www.jaofnee.nl.Zie verder:

Zoeken

Print