Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Cathelijne van der Feen - Kinderarts

Cathelijne van der Feen

Emotie ligt soms dichtbij

“Kinderarts is echt een prachtig beroep. Ik hou van kinderen en het vak is zo ontzettend breed. Je hebt alle uitdagingen en ziektebeelden bij elkaar. Communicatie is echt belangrijk. Emotie ligt dicht bij en soms zijn ouders echt bang. Ik vind dat logisch en begrijp dat heel goed. Ouders zijn snel bezorgd en kwetsbaar. Hun kind mankeert iets en lang niet altijd kunnen die dat goed onder woorden brengen. Dat vergroot de onzekerheid. Ik vind het dan ook heel belangrijk als arts om goed te luisteren en de kinderen en hun ouders op hun gemak te stellen. Dat vind ik ook leuk om te doen en je ziet dat dit werkt. Kinderen zijn dan veel rustiger en dat helpt bij de behandeling.


Tropen

Na mijn opleiding geneeskunde in Utrecht heb ik een tijd in Afrika/ Zambia in een klein en afgelegen hospitaaltje gewerkt en onderzoek gedaan bij twee Nederlandse tropenartsen. Ik was zwaar onder de indruk van wat zij deden. Ik zag de schrijnende verschillen met de zorg bij ons. Ik vond het heftig om te zien dat daar de zorg zo anders was. Aldoende kwam ik tot de conclusie dat daar niet mijn toekomst lag. Ik heb ervoor gekozen om mij verder te verdiepen in de kindergeneeskunde. Dat deed ik in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Uiteindelijk heb ik mij gespecialiseerd in de kinder maag, darm en leverziektes. Ik vind het heerlijk om te werken met mijn handen en gewoon te onderzoeken wat er nou echt aan de hand is met mijn patiënten. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je kijkt in de dikke of dunne darm om te zien of er ontsteking is. Pas dan kan je een goede diagnose stellen. Ik vind het fijn om mijn grenzen te verbreden. Vandaar dat ik na de afronding van mijn studie in Engeland in Southampton ben gaan werken. De zorg is daar heel anders georganiseerd dan hier. De gezondheidszorg is daar gratis voor de patiënten en dat merk je. Het is daar een stuk armer en minder goed georganiseerd en de service is stukken minder. Patiënten moeten bijvoorbeeld veel langer wachten. Na Engeland ben ik de zorg hier in Nederland nog meer gaan waarderen. Zeker als je kijkt naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis waar alles zo mooi is geregeld.


3 kinderen

Ik ben moeder van 3 jonge kinderen. Mijn man is ook arts en werkt als gynaecoloog in Utrecht. Wij wonen in Vught en fiets graag door de prachtige Boschebroek naar het ziekenhuis. Ik hockey en ben daarin best fanatiek. Sommige mensen vragen mij wel eens of het een voordeel is dat je als kinderarts ook moeder bent. Ik denk dat dit inderdaad zo is. Als moeder begrijp je de emotie van de ouders zo veel beter. Ik snap dat zij emotioneel en kwetsbaar zijn en zich soms zo machteloos voelen. Juist dan kan ik als arts hen extra steunen en bijvoorbeeld de situatie zo helder mogelijk uitleggen. Juist als moeder weet ik dat kinderen niet alles meteen begrijpen. Dat hoeft ook niet. Geduld vind ik belangrijk. Ik durf wel te zeggen dat ik als arts meer geduld heb dan als moeder. Dat moet ook want de situatie is vaak ook zo veel ingewikkelder. Aandacht is ontzettend cruciaal in mijn beroep als kinderarts.


Jeroen Bosch Ziekenhuis

Ik werk sinds september 2014 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De eerste maanden zijn mij heel goed bevallen. Ik hou van de sfeer hier. Ik vind die gemoedelijkere dan in de randstad. De mensen zijn hier meer in elkaar geïnteresseerd en minder gehaast. Wij werken hier in een team met 13 kinderartsen. Het is belangrijk om veel met elkaar te overleggen en elkaar kennis te gebruiken om moeilijke gevallen op te lossen. In de moeilijke situaties kunnen wij ook altijd een beroep doen op de specialisten van academische ziekenhuizen als het Radboud Ziekenhuis met wie wij intensief samenwerken. Binnen ons team kunnen wij alle aspecten van de kindergeneeskunde behandelen. Iedereen is breed opgeleid en heeft daarnaast zijn of haar eigen specialisatie. Zelf ben ik dus kinderspecialist op het terrein van de maag darm en leverziektes. Ik geloof dat wij hier in het JBZ echte topzorg leveren. Daarom zal ik zonder aarzelen ook mijn eigen kinderen als zij ziek zijn meteen naar het JBZ sturen. Onze zorg is echt heel erg goed.

Opgetekend door Leddie Valstar, Communicatie en Customer Relations, op 21-01-2015. Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.


Zie ook

Zoeken

Lees voorLees voor | Print