Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Dr. M.P.J. Garssen

Dr. M.P.J. Garssen
NaamMarcel Garssen
FunctieNeuroloog
Specialisme Neurologie
Subspecialisaties

Neuro-intensive care, Neuromusculaire ziekten (oa polyneuropathieën als het Guillain-Barré syndroom), Neuro-immunologie (MS)Ik denk dat de neurologie voor grote veranderingen komt te staan. Meer en meer worden diverse geheimen van het menselijk brein ontrafeld. Het vak krijgt meer acute interventie mogelijkheden, zoals bij beroertes (intra-arteriele trombolyse bijv). Daarbij meer invasieve mogelijkheden zoals deep brain stimulation bij Parkinson, meer mogelijkheden qua beeldvorming zoals functionele MRI’s, etc.

 

Veel veranderingen worden verwacht met betrekking tot de medicamenteuze behandeling van bijvoorbeeld MS. Meerdere orale middelen zullen ter beschikking komen, en mogelijk de injecties geheel gaan verdrijven. Voor migraine wordt binnenkort nieuwe aanvalscoupering verwacht zonder de bijwerkingen zoals nu gezien worden bij de triptanen. Met andere woorden, een vakgebied volop in beweging, een boeiend veld om in te blijven werken, behandelen, onderwijzen en onderzoeken.  

 Column
"Ken je dokter"


Opleiding(en)

 Erasmus Universiteit Rotterdam en specialisatie neurologie in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam
Bijzonderheden

Binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis heb ik naast de neurologische patiëntenzorg ook enkele nevenactiviteiten. Zo ben ik lid van  de wetenschapsredactie van het populair wetenschappelijk magazine FOCUS, lid van de centrale onderwijscommissie (COC),  van de SOTZ commissie (opleiding tot ziekenhuis-arts), van de SEH commissie, orgaan en weefseldonatie commissie (COWD), commissie palliatieve zorg (PAT),  vaste vacature commissie van het JBZ en meerdere commissies binnen de vakgroep neurologie. Daarnaast ben ik opleider voor ANIOS neurologie en AIOS SEH artsen en ziekenhuisartsen van het JBZ. Buiten het JBZ ben ik onder andere lid van de Cochrane Neuromuscular Disease Group London, de American Academy of Neurology (AAN), en maak ik deel uit van de redactieraad van ‘De Neuroloog’, officieel orgaan van Nederlandse Vereniging van Neurologie


Zie ook

Zoeken

Print