Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Voorbereiding op een operatie

PreOperatieve Screening

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd vóór de operatie een afspraak bij het Centraal Apotheek Punt (CAP) en aansluitend op de afdeling POS/Intake. 

Dan wordt bekeken of u de ingreep veilig en zonder bijzondere risico's kunt ondergaan.

 

Bekijk de pagina 'Preoperatieve Screening (POS/Intake)' voor meer informatie.

 

Nuchter zijn

Als u een operatie of onderzoek met anesthesie krijgt, moet u van tevoren nuchter blijven. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de longen komt. Als dit gebeurt, kunnen de gevolgen ernstig zijn.

 

Meer informatie over de anesthesie en het nuchter zijn leest u in de folder Anesthesie (foldercode: VPA-015).

 

Heeft u vragen over het nuchter zijn, belt u dan met het Planbureau, telefoonnummer (073) 553 60 20.

 

Niet ontharen!

U mag het deel van uw lichaam waaraan u geopereerd wordt niet zelf ontharen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kans op een infectie groter is als er onthaard wordt. Het operatiegebied wordt alleen onthaard als de haren in de weg zitten bij de operatie. Dit gebeurt dan kort voor de operatie, in het ziekenhuis.

 

Bent u gewend om het lichaamsdeel waaraan u geopereerd gaat worden te ontharen? Dan vragen wij u dit minstens 7 dagen voor de operatie niet te doen.

 

Medicijnen

De behandelend specialist en/of de anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u vóór de operatie moet stoppen en welke medicijnen u mag blijven gebruiken.

 

Roken

Het is verstandig om de weken rondom de operatie - en zeker de laatste uren vóór de operatie - niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontsteking. Daarnaast verdringt het koolmonoxide in de rook de zuurstof uit het bloed. Dat is slecht voor uw organen en de wondgenezing. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken een veel grotere kans op complicaties na een operatie hebben dan niet-rokers. Zo geneest bij rokers de wond langzamer. Ook treden er bijvoorbeeld vaker (ernstige) infecties van de wond op. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn.

 

Overige voorbereidingen

  • Wij verzoeken u om op de dag van de operatie (als u deze dag wordt opgenomen: thuis)

       's ochtends te douchen of te baden.

  • U mag op de dag van de operatie geen make-up of bodylotion gebruiken.
  • Voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht moet u uw horloge en sieraden (ook oorbellen, ringen en piercings) uit doen. Laat sieraden bij voorkeur thuis of berg ze op in het kluisje in uw kledingkast op de kamer.

 

In het ziekenhuis

Op de dag van uw operatie wordt u op de afdeling verder voorbereid op de operatie. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum. Daar gaat u eerst naar de ‘holding’. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker. Op de pagina ‘Over het Operatiecentrum’  leest u meer over wat er precies gebeurt in het Operatiecentrum en hoe u hier verder wordt voorbereid op de operatie. U kunt hier doorklikken naar meer informatie over bijvoorbeeld de voorbereidingen op de holding en de operatiekamer.

 

Uitstel operatie door overmacht

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis doet er alles aan om u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw operatie. De arts of verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen hoe laat u geopereerd wordt. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kunnen er spoedoperaties tussendoor komen. Hierdoor kan het gebeuren dat u later wordt geopereerd dan de bedoeling was. Bij opname geeft de verpleegkundige u een schatting van het tijdstip dat u geopereerd wordt. Een heel enkele keer komt het voor dat een operatie zelfs niet meer die dag kan plaatsvinden. Er wordt dan met u een nieuwe operatiedag afgesproken. Wij begrijpen hoe bijzonder vervelend dit is voor patiënten en het ziekenhuis doet er uiteraard alles aan om dit soort situaties te voorkomen. Voor de eventuele financiële gevolgen van uitstel door overmacht is het Jeroen Bosch Ziekenhuis niet aansprakelijk.Zie verder:

Zoeken

Print