Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Dr. P.M. Schneeberger

Dr. P.M. Schneeberger
NaamPeter Schneeberger
FunctieArts-microbioloog
Specialisme Medische Microbiologie
Subspecialisaties

Bernhoven, hygiëne en infectiepreventie, parasitologieIk word zeer geboeid door infectieziekten. Infectieziekten kennen geen grenzen. Epidemieën spelen een sleutelrol in onze historie, denk aan de pest in het verleden en de AIDS in het heden. Infectieziekten zijn ook zeer bepalend voor de algemene gezondheidszorg, denk hierbij aan het effect van vaccinaties en algemene hygiëne. De rol die infecties in de toekomst gaat spelen is onvoorspelbaar, denk hierbij aan de onzekerheid over toekomstige griepepidemieën en het probleem toenemende antibioticumresistentie. Deze onvoorspelbaarheid van infectieketen, zoals dat ook bij de de Q-koorts aan de orde was, maakt mijn vak dynamisch en spannend.

 

Wat betekent dit allemaal voor de patiënt? Kunnen we snel een zeldzame infectieziekte aantonen en patiënten op de juiste manier behandelen? Hebben we nog wel voldoende werkzame antibiotica voor ernstig zieke patiënten op de intensive care? Kunnen we medewerkers en patiënten beschermen voor ziekenhuisinfecties? Hebben we te maken met een epidemie, moeten we contact opnemen met de GGD of het RIVM?

 

Als arts-microbioloog hebben we met ons laboratorium een sleutelrol bij het aantonen van infecties. Met onze kennis kunnen we specialisten en huisartsen helpen met het maken bij de keuze van diagnostiek die leidt tot een diagnose en een goede behandeling. In samenwerking met de afdeling ziekenhuishygiëne en de GGD kunnen we zorgen voor maximale preventieve zorg in onze regio.Column
"Ken je dokter"


Opleiding(en)
Medische Faculteit Utrecht


Bijzonderheden

Lid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie


Zoeken

Print