Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Nucleaire Geneeskunde betekent letterlijk 'kerngeneeskunde' en is de geneeskunde met hulp van radioactieve stoffen. Het houdt zich bezig met het toepassen van radioactieve stoffen voor het stellen van diagnoses (diagnostiek) en het geven van behandelingen (therapie).

 

Diagnostiek

Bij onderzoeken van Nucleaire Geneeskunde krijgt de patiënt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Zo kan de fysiologie (werking) van het lichaam en van organen onderzocht worden. Deze werking wordt afgebeeld of gemeten. Ter vergelijking: bij radiologie wordt meer naar de structuur van organen gekeken en minder naar de werking. Zo vormen deze twee beeldvormende technieken een mooie aanvulling op elkaar. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw specialist.

 

Welke radioactieve stof wordt toegediend verschilt per onderzoek. Afhankelijk van de soort stof wordt deze opgenomen  door bepaalde delen van het lichaam of door specifieke organen. De straling die de radioactieve stof uitzendt vanuit de  lichaamsdelen of het orgaan waarin de stof is opgenomen, wordt geregistreerd met een gammacamera of PET-camera. Hierdoor ontstaat een beeld (scan). Deze scan kan de nucleair geneeskundige belangrijke informatie geven over het lichaam en het functioneren van bepaalde organen.


Straling kan, vooral in hoge doseringen, nadelig zijn voor de mens. Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde is de toegepaste hoeveelheid radioactiviteit en straling echter zo laag, dat er geen nadelige gevolgen te verwachten zijn.

 

De afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een 'PET/CT centre of excellence'. De afdeling heeft het EARL certificaat voor haar PET/CT scans, wat betekent dat de PET/CT scans aan Europese kwaliteitseisen voldoen, zoals die door de European Association of Nuclear Medicine zijn vastgesteld. Daardoor kunnen de data gebruikt worden in (inter)nationale multi-centre oncologische onderzoeken.

 

Therapie

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden ook aandoeningen behandeld. De nucleair geneeskundige behandeling bestaat uit het toedienen van een grotere hoeveelheid van een radioactieve stof. De stof heeft de eigenschap straling uit te zenden die het ziekmakende weefsel onschadelijk maakt. De behandeling kan zowel voor sommige goedaardige, als voor sommige kwaadaardige aandoeningen gegeven worden.

 

Een behandeling kan poliklinisch plaatsvinden, maar soms is het nodig dat iemand ervoor moet worden opgenomen in een geïsoleerde kamer. Wanneer de straling die door de behandelde patiënt wordt uitgezonden onder de wettelijke norm is, dan mag deze het ziekenhuis weer verlaten.


Hoe u zich op een onderzoek moet voorbereiden en hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt, leest u in de betreffende informatiefolder. Bij sommige onderzoeken is het erg belangrijk om sommige medicijnen tijdelijk te stoppen of is het 's morgens niet toegestaan te eten. Dat geldt echter niet voor alle onderzoeken. Leest u daarom de informatie rustig en zorgvuldig door. Neemt u bij vragen vooral contact op met Nucleaire Geneeskunde of uw specialist.


Specialisten

 • Drs. P.C. Barneveld
  Nucleair Geneeskundige

  lees verder »
 • Dr. C.J. Hoekstra
  Nucleair geneeskundige

  lees verder »
 • Drs. C.D.J.M. de Pont
  Nucleair geneeskundige

  lees verder »
 • Drs. N.C. Veltman
  Nucleair Geneeskundige

  Algemene nucleaire beeldvorming, algemene vaatdiagnostiek, muskuloskeletale beeldvorming, ICT, stralingshygiëne


  lees verder »

Zoeken

Print