Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

De Moleculaire Diagnostiek bestudeert processen op moleculair niveau. Binnen de moleculaire diagnostiek gebeurt dit om opheldering te verschaffen over oorzaken van ziekte. Zo worden pathogenen, zoals bijvoorbeeld bacteriën en virussen, opgespoord door te analyseren of hun genetisch materiaal in een patiënt aanwezig is.

 

Ook kijken moleculair biologen of de gevonden ziekteverwekkers resistent zijn tegen bepaalde anti-virale of anti-bacteriele middelen zodat de patiënt de juiste medicijnen krijgt. Daarnaast wordt erfelijk materiaal van patiënten geanalyseerd, waarbij moleculair biologen zoeken naar afwijkingen die tot ziekten leiden of die iets zeggen over het verloop van een ziekte. Een opkomend vakgebied is dat van de “farmacogenetica”.

 

Dit vakgebied richt zich op de genetische component van reacties op medicijnen. Ook toenemend is de Oncogenetica. Erfelijk materiaal van tumoren bevat vaak informatie over het type tumor en de beste behandeling. Tenslotte wordt de moleculaire diagnostiek ingezet ter monitoring van behandeling van leukemie, waarbij één leukemiecel op 10.000 bloedcellen gedetecteerd kan worden.


Specialisten

 • klinisch moleculair bioloog Dr. van den Brule
  Klinisch moleculair bioloog

  lees verder »
 • klinisch moleculair bioloog Dr. M.H.A. Hermans
  Klinisch moleculair bioloog

  Moleculaire diagnostiek, kwaliteit


  lees verder »

Zoeken

Print