Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

'Een zware operatie is topsport'

dinsdag 3 juli 2018

Trainen voor een operatie. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gestart met een proef om patiënten met darmkanker zo fit mogelijk de operatie en het na-traject in te laten gaan. Joop Janssen (78) uit Rosmalen deed mee. “Even ‘afkloppen’, maar een volgende keer zou ik het zo weer doen.”


Het begon met pijn in de buik. Korte tijd later lag Joop Janssen op de operatietafel in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Foute boel”, vertelt hij. “Ik had een tumor onderin mijn darmen, er moest een stoma worden aangelegd. Als je dat hoort, schrik je je wild, maar ik heb me gelijk herpakt: wat moet, dat moet. De operatie is goed verlopen. Alleen daarmee was ik er nog niet. De tumor moest nog operatief verwijderd worden.”

 

Meedoen aan proef
Die tweede operatie zou ruim zes weken later plaatsvinden. “Of ik in voorbereiding daarop wilde meedoen aan een proef”, vroeg dokter Verdaasdonk, de chirurg, me. “Ik zou dan vier weken lang trainingen krijgen bij een fysiotherapeut van het ziekenhuis en een speciaal dieet volgen. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Alles wat zou helpen om zo fit mogelijk die operatie in te gaan, wilde ik aanpakken.”      

 

Training en voeding
En dus zat hij drie keer per week op de cardio-fiets en trainde hij met gewichten bij fysiotherapeut Frank Zweekhorst. En zag zijn boodschappenlijstje er ineens anders uit. “Ik moest meer en vetter eten dan normaal”, vertelt hij. “Veel eiwitten: volle yoghurt en kwark. Kaas, eieren, noten, muesli. Stevige soepen met veel vlees. Nee, geen probleem. Hoogstens voor mijn vrouw om sommige producten te vinden in de supermarkt, haha.”

 

Operatie is topsport
Vier weken na de start van het programma bleek dat zijn gewicht stabiel was gebleven. “Dat was het doel, want in de weken daarvoor had ik 8 kilo ingeleverd.” Spierkracht en conditie waren sterk verbeterd. “Ik was klaar voor de operatie, die is ook prima verlopen. Een dag eerder dan gepland mocht ik naar huis en op wat vermoeidheid na, gedurende één avond, voel ik me tot op de dag van vandaag prima. Niks dan lof voor dit initiatief! Een zware operatie is topsport, je moet aan de bak en dan helpt het als je goed voorbereid bent.”

 

 

Samen trainen motiveert
“Deze pilot is gericht op oudere patiënten”, vertelt Emiel Verdaasdonk, chirurg-oncoloog , in het JBZ. “Zij hebben vaak comborbiditeit* en soms een mindere voedingstoestand en lichamelijke conditie. Mede hierdoor zijn ze extra kwetsbaar, is de kans op complicaties bij een operatie groter en duurt het herstel langer. Aan de pilot deden 10 patiënten mee Gedurende het programma zag je hun fitheid en kracht toenemen. Ook zagen we in deze groep minder complicaties en een sneller herstel. Het samen trainen werkte heel motiverend. Deelnemers, fysiotherapeuten, diëtisten, artsen en verpleegkundig specialisten zijn enthousiast. In september willen we dit een vervolg gaan geven met een grotere groep.”


*meerdere aandoeningen tegelijk

Meest voorkomende vorm van kanker
Colorectaal carcinoom (darmkanker) is met ruim 15.000 nieuwe patiënten per jaar de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Ongeveer 80% van alle patiënten is bij diagnose 60 jaar of ouder, 30% is 75 jaar of ouder.

 


Zoeken

Print