Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Elsevieronderzoek: ‘De patiënt en maatwerk centraal’

vrijdag 1 december 2017

Welke ziekenhuizen houden het meest rekening met de patiënt? Waar is de zorg veilig en up-to-date? Elsevier publiceerde op donderdag 30 november de resultaten van het jaarlijkse onderzoek ‘De Beste Ziekenhuizen’. Het onderzoek is gebaseerd op door ziekenhuizen zelf aangeleverde kwaliteitsindicatoren. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis scoort in het onderzoek hetzelfde als in 2016, net als bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen.

 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt door Elsevier beoordeeld met twee van de maximaal vier ‘bolletjes’, zowel voor ‘patiëntgerichtheid’ als ‘medische zorg’. “Vanzelfsprekend werken we in het JBZ continu aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor onze patiënten,” stelt Piet-Hein Buiting, voorzitter Raad van Bestuur. “Het interessante van dit soort lijsten is dat ze ons laten zien wat onze resultaten zijn in vergelijking met die van andere ziekenhuizen. Wel is het belangrijk dat alle indicatoren in onderlinge samenhang worden gezien.”

 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderschrijft de nadruk die in het Elsevieronderzoek wordt gelegd op het rekening houden met patiënten. Als eerste ziekenhuis van Nederland omarmt het Jeroen Bosch Ziekenhuis namelijk de visie van ‘positieve gezondheid’. Buiting: “Onze focus verschuift de komende jaren steeds meer van behandeling naar het verbeteren van het functioneren in het dagelijks leven. De patiënt en maatwerk staan daarbij centraal."

 

Volumenormen
Elsevier besteedt als onderdeel van het onderzoek eveneens aandacht aan de minimum volumenormen voor aantallen operaties. Over het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt gemeld dat de volumenorm voor het verwijderen van de alvleesklier (whipple operatie pancreas) in 2016 niet gehaald is. Voor deze operatie geldt een volumenorm van twintig operaties op basis van een driejaarsgemiddelde. Over de periode 2014 – 2016 heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan deze norm voldaan. Ook in 2017 wordt de norm ruim gehaald.
 
Over het onderzoek
De afgelopen acht jaar publiceerde Elsevier, ondersteund door bureau SiRM, het onderzoek ‘De Beste Ziekenhuizen’. Het onderzoek is gebaseerd op openbare gegevens die ziekenhuizen zelf verplicht aanleveren aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Zorginstituut Nederland. De ziekenhuizen zijn door Elsevier en SiRM beoordeeld op 777 kwaliteitsindicatoren over 2016, zowel zorginhoudelijke als gegevens over wachttijden. Elsevier geeft zelf als kanttekening bij het onderzoek dat ‘slechts 5 procent van de indicatoren betrekking heeft op de uitkomsten van het dokterswerk zelf’. De eindscores worden weergegeven met bolletjes, die laten zien hoe een ziekenhuis scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

 

Bekijk het artikel ‘De Beste Ziekenhuizen 2017’ hier.


Zoeken

Print